Over Mijn Triops

Hallo allemaal! Op deze website houd ik een Triops-dagboek bij. Triops zijn garnaalachtige waterwezens die de aarde al zo’n 351 miljoen jaar bevolken. Daarmee is het misschien wel de oudste nu nog in leven zijnde levensvorm. De Nederlandse benaming voor Triops is kieuwpootkreeft. Deze naam is afgeleid van een belangrijke eigenschap: ze ademen door hun poten. Specifieke soorten van de kieuwpootkreeft zijn ook in Nederland in het wild waargenomen.

Triops: drie ogen

Triops is een Grieks woord voor ‘drie ogen’. Het derde oog ligt iets hoger op de kop, tussen de twee andere, en dient om licht op te vangen. Zo weet de Triops wat de bovenkant van de poel is.

Het geheim van de Triops (een geslachtsnaam, zie Wikipedia) is dat zij eitjes leggen die tegen vrijwel alle weersomstandigheden zijn bestand. Ze leggen de eitjes op de bodem van de regenpoelen waarin ze in de natuur leven. Als de poelen zijn opgedroogd en er komt na enige tijd weer water bij de eitjes door regenval, dan komen deze uit en groeit een nieuwe generatie op. De eitjes kunnen vele tientallen jaren in deze zogenoemde ‘slaapstand’ verblijven. Naast deze ingenieuze manier om nageslacht voort te brengen, hebben ze nog een aantal andere slimmigheidjes die hun voortbestaan veiligstellen. Als ik tijd heb, zal ik proberen om wat meer informatie over Triops en hun eigenaardigheden aan dit blog toe te voegen.

triops te koopTriops zijn bijzonder populair in Amerika, maar worden ook in Nederland wel verkocht als ‘project’ voor kinderen. In diverse speelgoedwinkels kun je een complete kweekset aanschaffen. Ook kun je de Triops-sets op internet kopen. Zelf heb ik alleen de eitjes en het voer op internet besteld (dat is veel goedkoper) en de rest zelf verzorgd. In het dagboek doe ik verslag van de kweek van Triops.

Het is inmiddels de vijfde keer dat ik een generatie Triops kweek. Ik word geholpen door mijn dochters, die hun nieuwe huisdieren maar wat spannend vinden.

Vragen over Mijn Triops?

Bekijk de veelgestelde vragen over Triops. Staat je vraag er niet bij, laat dan een reactie achter of neem contact op via het contactformulier.

Je naam (verplicht)

Je e-mail (verplicht)

Onderwerp

Je bericht

10 gedachten over “Over Mijn Triops

 1. hoi,ik heb triops gekweekt en ze zijn nog niet uitgekomen na nu al bijna 24 uur maar mijn vraag is zie je ze al na 24 uur want kan het nergens vinden op internet er staat nooit een dag bij.
  ik hoop dat je zo snel mogelijk antwoord

  1. Ze zien eruit als minuscule driehoekjes en ze schieten in bepaalde patronen door het water. Zie ook de info op deze site.

 2. Hoi,
  onze triops zijn bijna 14 dagen geleden uitgekomen waren er 6
  Nu hebben we ze gisteren groter gezet zand gegeven. eten gegeven.
  waren zich goed aan het amuseren gisteren verder in de dag. ze vonden het zand super.
  vanmorgen lag alles dood
  de temperatuur was tussen de 23 en 25° hebben niets anders gedaan dan anders
  hoe komt dit.

 3. Hallo mijn triops,
  Vraag 1. Ik heb een triop pakket bij de intertoys gekocht en ze zijn nu een week ik heb 4 van een halve cm en 1 hele grote maar ze zij wel tegelijk uitgekomen hoe kan dat?
  Vraag 2. De 4 van een halve cm hebben een opmerkende witte vlek in hun huid en ik kan niet vinden wat het is kan u mij daarmee helpen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *